مرکب های امنیتی به عنوان عنصر بصری در گرافیک اسناد امنیتی نیز امری بسیار مهم است. که هم ارزش زیبایی شناسی و روان شناختی، از لحاظ ماهیت رنگ دارد و هم می تواند به نحوی در بحث امنیتی، جنبه کاربردی آن را بررسی کرد.
آنچه در ادامه مطلب “مرکب های امنیتی در اسناد” می خوانید:
رنگ ها در اسناد مختلف، هم به شکل رنگ چاپی (مرکب) به کار می روند که برای عموم مردم ملموس است و هم به صورت اپتیکی قابل مشاهده هستند. منظور از رنگ های اپتیکی، انواع سازه های نوری مثل هولوگرام ها (با تنوع فراوانی که در رنگ و نوع فویل دارند) است که دارای چرخش نوری و رنگ های اپتیکی جذابی هستند.
نباید فراموش کرد که ایجاد هارمونی رنگ در اسناد امنیتی، به خصوص اسناد بانکی (اسکناس و چک پول) بسیار دشوار است. چرا که هماهنگی بین تمام ویژگی های امنیتی طراحی شده، برای یک پارچه دیده شدن بخشی از وظایف رنگ است و بیننده نباید آیتم ها را مجزا ببیند. علاوه بر این، رنگ ها در اسناد باید حس امنیت را در مخاطب ایجاد کنند به همین دلیل همیشه از رنگ های خاموش و سنگین برای طراحی اسکناس ها استفاده می شود.
نکته دیگر در طراحی اسکناس ها و چک پول ها، کنتراست و اختلاف فام هر اسکناس با اسکناس دیگر است. به این مفهوم که کلیت رنگ یک اسکناس باید آن را از سایر اسکناس ها مجزا کند که در نگاه اول، بدون توجه به طرح و ارزش عددی آن، از رنگ آن قابل تشخیص باشد.
از لحاظ کاربردی رنگ ها قابل استفاده هستند و امنیت سند را نسبت به سیستم های کپی و اسکن تضمین کند. برای دست یابی به این مهم، نرم افزار های طراحی موجود و معتبر (مثل JURA و FORTUNA)، یک چارت رنگی به طراح ارائه می دهد که با قرار دادن آن رنگ ها، در کنار هم، ترکیبی متضاد به وجود می آید که اسکنرها و دستگاه های کپی به علت دیجیتال بودن سیستم کاریشان، توانایی بازسازی آن ها را ندارند. در واقع دستگاه ابتدا یک رنگ بازسازی می کند، ولی رنگ بعدی (طبق چارت نرم افزار) که بلافاصله پس از آن چاپ شده است را نمی تواند بازسازی کند، چرا که این دو رنگ، مکمل یک دیگر هستند و عناصر سازنده آن ها به شدت متفاوت است. در نهایت دستگاه با هر میزان دقت، در بازسازی این دو رنگ دچار مشکل می شود.
مرکب های امنیتی دارای ویژگی های خاص هستند و در شرایط فیزیکی یا شیمیایی متفاوت، عملکرد ویژه ای را از خود بروز می دهند که این خود باعث منحصر به فرد کردن یک سند می شود و تحت آزمایش های مختلف و مشخص شده، رفتاری خاص را داشته دارند.
پیشنهاد میکنیم مقاله زیر را نیز بخوانید:
فرمولاسیون این دسته از مرکب ها کاملا محرمانه و patented است و تنها معدود تولیدکنندگانی در دنیا هستند که توانایی تولید آن را دارند که درصورت نیاز به شکل سفارشی نیز، محصول مورد نیاز را تولید می کنند. انتخاب نوع مرکب بر حسب نیاز مشتری و ویژگی های مورد نظر طراحی، صورت می گیرد که در این زمینه باید به نوع سیستم چاپی (نوع تکنیک،سرعت چاپ، نحوه خشک شدن و…) نیز توجه داشت.
هر مرکب در هر بخش سند به عنوان یک المان امنیتی نقش مهمی را در اصالت سند ایفا می کند و به گونه ای هستند که نه تنها بازتولید آن سخت باشد بلکه هر گونه تحریف و دستکاری در سند را به خوبی نشان می دهد. مثلا تغییر رنگ ایجاد می کند و یا این که بخشی از سند را مخدوش می کند.
مرکب ها به گونه ای طراحی شده اند که برخی در مقابل تحریف های فیزیکی و برخی در مقابل دستکاری های شیمیایی واکنش نشان می دهند.
مرکب های OVI را در بخش مرکب های امنیتی طبقه بندی می کنند. این مرکب ها را تقریبا در اکثر اسکناس ها به عنوان یک آیتم امنیتی می توان مشاهده کرد. ولی به علت جذابیت های بصری ای که دارد در تبلیغات و بسته بندی ها در بحث حفاظت از برند استفاده می شود. OVI مخفف Optical Variable Ink است که در فارسی آن را با نام مرکب متغیر نوری می شناسند. این نوع مرکب ها در زوایای دید مختلف و در زوایای تابشی متفاوت، تغییر رنگ می دهند.
مرکب OVI دارای پیگمنت هایی با ساختار شیمیایی ویژه ای هستند که ماهیت دو گانه ای دارند که باعث می شود رنگ، تابع زاویه تابش نور است. پیگمنت های این مرکب درشت هستند و معمولا جلوه ای متالیک دارند که اسکن و کپی های بسیار دقیق و پیش رفته نیز قادر به نسخه برداری از آن نیستند. و معمولا به علت متالیک بودن یا تیره می افتد و یا تنها یک رنگ را، آن هم نه به شکل دقیق تولید می کند که قطعا جلوه متالیک آن را بازسازی نخواهد کرد.
همانطور که می دانید برچسب هایی برای جلوگیری از جعل و تقلب ایجاد شده اند که موارد امنیتی بیشتری را برای محصولات فراهم می آورند. با کمک چنین برچسب ها و هولوگرام هایی، شما می توانید مطمئن شوید که محصولات خود را از واحد تولید بدون آسیب و تقلب به دست مشتریان خود می رسانید. شرکت های متعددی چنین مرکب های امنیتی را تولید می کنند. این شرکت ها امنیت و بهره وری بالایی را از طریق برچسب های ضد جعل و تقلب و هولوگرام در اختیار کاربران خود قرار می دهند. محصولات مختلفی همچون غذا و الکترونیک وجود دارد که از چنین برچسب هایی استفاده می کنند.
زمانی که این برچسب ها شکسته یا خراش داده می شود، به این معنی خواهد بود که محصول قبلا توسط فرد دیگری مورد استفاده قرار گرفته است. این کار، باعث می شود مشتری از خرید دوباره آن امتناع کند. دولتمردان و تولید کنندگان همیشه به دنبال مطمئن کردن مشتریان هستند. در این شرایط مشتری قادر خواهد بود محصول تقلبی را شناسایی کند و از خرید چنین مواردی خودداری نماید.ساخت و تولید محصولات به زمان زیادی نیاز دارد. تولید کنندگان زمان و انرژی زیادی را برای تولید یک محصول صرف می کنند تا بتوانند محصول و ایتم با کیفیتی به دست مشتریان خود برسانند.
این کالا ها مراحل زیادی را از کار خانه تا قفسه فروشگاه ها سپری می کنند و خطر زیادی در مورد جعل و تقلب آنها وجود دارد. همیشه افراد سودجویی هستند که به دنبال تقلب و ایجاد روش های آسان برای کسب درآمد خود می گردند. کالاهایی که چنین برچسب هایی داشته باشند می توانند مانع از بروز تقلب گردند. تولید کنندگان برچسب های ضدجعل و تقلب از انواع مختلفی از مرکب های امنیتی و استیکرها همچون برچسب های QC/QA استفاده می کنند. دو نوع طبقه بندی برای برچسب های ضد جعل و تقلب وجود دارد: وینیل های قابل تخریب و برچسب های غیر قابل تخریب. به طور کلی اگر احساس کردید برچسب روی مواد خراب یا شکسته شده است از خرید آن خودداری کنید.