آشنایی با چاپ فلکسوگرافی

فلکسو

فلکسوگرافی روش چاپی است با یک لوح چاپ برجسته (کلیشه) و منعطف. این لوح به سیلندر لوح دستگاه چاپ فلکسوگرافی چسبانده می‌شود. روش فلکسو در واقع نوع امروزی چاپ لترپرس ( چاپ با استفاده از حرف و تصاویر برجسته فلزی است) البته چاپ فلکسو همه کاره تر از روش لترپرس است چرا که با استفاده از آن می‌توان تقریبا انواع سطوح همچون پلاستیک، فویل، سلفون و کاغذ را چاپ کرد. این روش بطور وسیعی جهت چاپ سطوح به کار رفته در لیبل بسته بندی مواد غذایی به کار می‌رود. همچنین از آن می‌توان برای چاپ سطح وسیعی با یک رنگ یکنواخت و یک دست استفاده کرد.


کاربرد چاپ فلکسو

روش فلکسو از روشی‌های چاپی است که همواره گسترش و پیشرفت بسیار سریعی را بر خود دیده‌اند. البته نباید تصور کرد که این روش تنها برای چاپ محصولاتی خاص کاربرد دارد. در واقع قابلیت این روش برای چاپ انواع مختلفی از سطوح چاپی باعث شده تا گستره وسیعی از محصولات با این روش قابل چاپ باشند. بسته‌بندی مواد غذایی همانطور که اشاره شد یکی از مهمترین کاربرد این روش چاپی است. چاپ بر روی کیسه‌های پلاستیکی لفاف‌های لیبل بسته‌بندی، کاغذ دیواری، مجلات، ضمایم روزنامه‌ها، کتب و فرم‌های اداری از دیگر کاربردهای رایج این روش چاپی‌اند.

فلکسوگرافی

فرآیند چاپ فلکسو

کلیشه برجسته‌ و منعطفی که به عنوان لوح چاپ در این روش استفاده می‌شود از لاستیک قالب‌گیری شده یا مواد فتوپلیمری که نواحی تصویری در آنها بالاتر از نواحی غیر چاپی است ساخته شده است. روش‌های آنالوگ یا دیجیتال هر دو می‌توانند برای ساخت این کلیشه‌ها به کار گرفته شوند.

فلکسوگرافی روش چاپی مستقیم است به این معنی که به هنگام چاپ کلیشه آغشته به مرکب در تماس مستقیم با سطح چاپ شونده تصویر را بر روی آن منتقل می‌کند. در این حال نوردی موسوم به نورد «آنیلوکسی» مرکب را از منبع مرکب به کلیشه می ‌رساند و کلیشه آن را بر سطح چاپ شونده انتقال می‌دهد. بر روی نورد آنیلوکسی حفره‌های وجود دارند که مقادیر مشخصی از مرکب را با خود بر روی کلیشه حمل کرده و منتقل می‌کنند. بر این اساس تعداد حفره‌های موجود ( در واحد طول ) بر روی نورد آنیلوکسی بسته به نوع کار چاپی و کیفیت مورد نظر متغیر خواهد بود.

معرفی اصطلاح آنیلوکس

در این میان اصطلاح آنیلوکس نامی بود که تا تقریبا 60 سال پیش روش فلکسوگرافی به آن موسوم بود. اصطلاح آنیلوکس در حقیقت اشاره به مرکبی داشت که قبلا با مواد آنیلینی ساخته شده و در این روش به کار گرفته می‌شد. البته چون آنلین ماده‌ای سمی بود تا سال ها شبهاتی را حول این روش چاپ به وجود آورد تا اینکه استفاده از رنگدانه ها رایج شده و کاربرد این روش با نام جدید فلکسوگرافی آغاز شد. بنابراین نام آنیلوکس بر روی نورد آنیلوکسی به معنای استفاده از مواد آنیلینی نیست چون این مواد سال‌هاست که در روش چاپ فلکسو کاربرد ندارند. البته مرکب‌های آن امروزی بسیار روان بوده، سریع خشک می‌شوند و اغلب پایه آبی هستند.

تکنیک های چاپ لیبل و هولوگرام

پیشنهاد میکنیم مقاله زیر را نیز بخوانید:


افست و انواع آن

  • Wet Offset یا افست خیس (افست معمولی -conventional – رایج)
  • Water less Offset یا افست خشک

تفاوت افست خشک و خیس

تفاوت افست خشک با افست معمولی در این است که در افست خیس از محلول رطوبت دهی (Fountain Solution) برای گزینش مرکب توسط پلیت استفاده می شود (تقابل آب و مرکب) ولی در افست خشک، جنس پلیت به تنهایی باعث انتخاب نواحی چاپی می شود و محلول رطوبت دهی در این سیستم حذف شده است. جنس پلیت در افست خشک شامل لایه پلیمری که جاذب مرکب است و لایه سیلیکونی که مرکب را دفع می کند. این دو لایه روی یک ورق آلومینیومی که بدنه اصلی پلیت را تشکیل می دهد، قرار دارند. بدیهی است که جنس مرکب مصرفی در این دو روش نیز متفاوت است.

افست

مزایا افست خشک

حذف محلول رطوبت دهی در افست خشک، مزایایی را به همراه داشته است که آن را در چاپ امنیتی محبوب تر از افست معمولی است. جلوگیری از اتلاف آب صنعتی، دوستدار محیط زیست بودن، دات گین (Dot Gain) کم تر، دانسیته بالای مرکب مصرفی، ایجاد تصاویر شارپ تر و دقیق تر، قابلیت چاپ بر روی سطوح غیرجاذب مثل پلاستیک، فرایند ساده تر، تبدیل پروسه شیمیایی به فیزیکی در انتقال مرکب، انتخاب مرکب هوشمند تر و کارامد از مزایای غیرقابل چشم پوشی افست خشک است.

تکنیک های چاپ لیبل و هولوگرام

پیشنهاد میکنیم مقاله زیر را نیز بخوانید:


چاپ لیبل بسته بندی افست در مقابل فلکسو

قول رایج در میان کارشناسان و متخصصان چاپ آن است که نصف سفارشات چاپ انواع هولوگرام و لیبل بسته بندی به روش افست و نصف دیگر آن به این روش انجام می شود. اما در سال های اخیر با مقبولیت بیشتر لیبل های پشت چسبدار، ارزش و اهمیت روش فلکسو نسبت به افست بیشتر شده است. هر چند که در عمل همچنان قاعده ذکر شده در بالا صادق است.

عملکرد تبلیغاتی لیبل

چاپ رنگی با فناوری فلکسو بهتر است یا فناوری افست

نیاز بیشتر به سفارشات چاپی رنگی در ابتدا غلبه فناوری افست را به روش فلکسو به دنبال داشت ولی خیلی زود فلکسو قدم های عقب مانده را جبران کرد و همچنان نسبت ۵۰ -۵۰ برای دو فناوری افست و فلکسو حفظ شده است. البته طراحان برچسب های هولوگرام رنگی و لیبل بسته بندی به طور معمول در کارهای خود از ۶ یا ۷ رنگ استفاده می کنند که چاپ آن توسط ماشین های رول کم عرض فلکسو که قابلیت نصب ۸ تا ۱۲برج را به روی خود دارند بسیار ساده است و این در حالی است که به روش افست کار ساده ای محسوب نمی شود.
در چاپ هولوگرام بیشتر از فناوری فلکسو استفاده می شود.

به اشتراک بگذارید :

آخرین مقالات
دیدگاه‌ها
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.