در حالی که تمامی شرکت ها در سراسر جهان در تلاش برای افزایش کارایی، ایمنی، شفافیت در فعالیت ها و معاملات تجاری خود و کاهش مصرف کاغذ هستند، تمرکززدایی در کانون توجه شرکت ها قرار گرفته است. همزمان با توسعه چهارمین انقلاب صنعتی فناوری ها، راه حل هایی نیز برای رفع این نیاز به تمرکززدایی پیشنهاد شده است.
بلاک چین به سادگی یک پایگاه داده از سوابق و اطلاعات ذخیره شده به نام بلوک است. این رکوردها و اطلاعات به یکدیگر مرتبط می شوند و با استفاده از یک کد مخفی به اصطلاح حلقه های یک زنجیره را تشکیل می دهند. به صورتی که هر بلوک حاوی یک لینک رمزنگاری (کد گرافیکی) است که آن را به بلوک قبلی و اطلاعات مربوط به تراکنش های قبلی، به اطلاعات اشخاص ذی نفع در این تراکنش ها و غیره مرتبط می کند.
این فرآیند بین مجموعه ای از رایانه ها توزیع می شود، بنابراین هیچ موجودیت واحدی وجود ندارد یا شخص تنها مالک آن اطلاعات و سوابق مالی ثبت شده است. در چنین شبکه غیر متمرکزی، تراکنش ها از جمله انتقال ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین یا اتریوم که به هیچ وجه قابل هک نیستند، انجام می شود و یک پایگاه داده آسیب ناپذیر ایجاد می شود.
انتقال ارزهای رمزپایه مانند بیت کوین و اتریوم در حال حاضر به صورت غیرمتمرکز انجام می شود زیرا این ارزهای دیجیتال برای حفظ و تایید ارزش خود به هیچ مرجع یا نهاد مرکزی مانند بانک یا دولت وابسته نیستند. در چنین حالتی کلیه سوابق مالی (Ledger) بین چندین کامپیوتر تقسیم و توزیع می شود که مزایای زیادی دارد. چنین تراکنش های مالی به هیچ وجه قابل هک نیستند زیرا در چنین شبکه غیرمتمرکز، سوابق تراکنش ها در چندین کامپیوتر ذخیره می شوند و مالک منحصر به فردی ندارند.
برنامه های بلاک چین می توانند عمومی یا خصوصی باشند. در حالی که ارز دیجیتال نمونه ای از کاربردهای عمومی است. سیستم دفتر کل دیجیتال IBM به نام IBM Hyperledger Fabric یک پلت فرم دیجیتالی برای ثبت و ذخیره اطلاعات مربوط به تراکنش های مالی است.
بسیاری از شرکت ها در صنعت بسته بندی در حال تحقیق و بررسی راه حل های جدید بلاک چین برای ایمنی مواد غذایی هستند. کل فرآیند زنجیره تامین از کشاورزی تا فرآوری مواد غذایی و انبارداری و تحویل به توزیع کنندگان با استفاده از سیستم دفتر کل بلاک چین انجام و بهینه سازی می شود. در چنین سیستمی، ارتباط بین نقاط مختلف و افراد ذی نفع بدون سیستم های متضاد یا نقاط ثبت اطلاعات متعدد انجام می شود.
بلاک چین همچنین می تواند محصول و فرآیند تولید آن را در سراسر زنجیره تامین و ارزش ردیابی و ردیابی کند. این فرآیند را شفاف می کند. قابلیت ردیابی یکی از جنبه های مهم زنجیره تامین و سیستم های تولید بسته بندی مبتنی بر بلاک چین است.
ایستگاه های کنترل کیف، کالا را بدون کاغذبازی رصد و تایید می کنند و با اسکن بارکد یا کد QR می توان اطلاعات کالا را در محل به دست آورد. از طرفی سوابق و اطلاعات مربوط به کالا قابل دستکاری نیست زیرا تمامی اطلاعات دفتر کل از قبل تایید شده است. این اطلاعات شامل حمل و نقل، تحویل، اطلاعات مالی و غیره است.
این ویژگی می تواند برای جعبه های دارو بسیار مهم باشد. به عنوان بخشی از یک مشارکت، American Technology، Honeywell و iTrace یک فناوری بلاک چین را برای ردیابی و نظارت بر موجودی در سراسر زنجیره تامین خود معرفی کرده اند.
بسیاری از تولیدکنندگان بسته بندی کوچکتر اکنون به فناوری بلاک چین و مزایای آن پی برده اند. بلاک چین نیز ابزار مفیدی برای بهینه سازی، شفاف سازی و دسترسی بهتر به اطلاعات برچسب در نظر گرفته می شود.
پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را نیز بخوانید:
با استفاده از بلاکچین، مشتریان می توانند تمام اطلاعات و جزئیات و مسیری که محصول برای رسیدن به آنها طی کرده است را بررسی کنند. و ادعاهای مارک ها را آزمایش کنید، ادعاهایی مانند کاملا ارگانیک یا 100٪ چربی را به طور طبیعی از دست بدهید. و اگر بر روی برچسب محصول نوشته شده باشد Made in Japan، مصرف کنندگان به راحتی می توانند صحت این ادعاها را با استفاده از سیستم بلاک چین تعیین کنند.
شرکتهای بزرگ صنایع غذایی و فروشگاههای زنجیرهای از جمله آمازون، دول، نستله، شاپیفای، والمارت مدتی است که از فناوری بلاک چین استفاده میکنند و زمان زیادی طول نمیکشد تا بازیکنان کوچکتر به این گروه بپیوندند. یکی از دلایل اصلی استفاده از بلاک چین، مشوق های مالی است و زمان زیادی طول نمی کشد تا بلاک چین به یک استاندارد صنعتی تبدیل شود.
در سیستم های زنجیره تامین مبتنی بر بلاک چین، اصالت برند و کالا توسط خود مشتری تایید می شود و کالا در برابر جعل کنندگان و کلاهبرداران محافظت می شود. فناوری بلاک چین می تواند از طریق شفافیت و محافظت از محصول در برابر جعلان به زنجیره تامین ارزش بیافزاید.
اگرچه بلاک چین با ارائه ارزهای دیجیتال شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفت، اما کاربردهای آن بسیار زیاد است. یکی از این کاربردها رویدادهای ورزشی است. سوجیت بناگار، فارغ التحصیل دانشگاه هاروارد و بنیانگذار Taxbuddy.com در هند می گوید که با استفاده از بلاک چین می توان با طرفداران تیم ها تعامل کرد و از سوی دیگر شفافیت در مدل های مالی ایجاد کرد.
آموزش یکی دیگر از زمینه هایی است که می توان از بلاک چین استفاده کرد، به ویژه در مناطق روستایی که معمولاً آموزش و ارزیابی توانایی علمی دانش آموزان دشوار است. با استفاده از بلاک چین می توان تحلیل صحیحی از روند آموزشی در روستاهای دور افتاده بدست آورد. در زمینه جمع آوری اطلاعات مالیاتی شهروندان و همچنین در زمینه سنگ های قیمتی و دسترسی به اطلاعات و سوابق مرتبط، بلاک چین کاربردهای فراوانی دارد.
یکی دیگر از کاربردهای بلاک چین مربوط به NFT یا توکن های غیرقابل تعویض است که امروزه در دنیای هنر دیجیتال و بازی های رایانه ای بسیار مورد استفاده قرار می گیرند که پیش تر درباره آن صحبت کردیم و امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.
پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را نیز بخوانید: