تعاریف و روش های ثبت و ذخیره سازی هولوگرافیک

ذخیره سازی هولوگرافیک

انواع روش های ذخیره سازی هولوگرافیک

تعدیل کننده نور فضایی- SLM

از سیستم SLM برای ساخت اطلاعات دودویی (Binary) از نور لیزر استفاده می شود. در اصل یک صفحه تخت دو بعدی است که شامل پیکسل هایی است که می توانند خاموش و یا روشن شوند و کدهای صفر و یک را بسازند. در واقع مثال آن می تواند به پنجره و پرده تشبیه شود. به این صورت که می توانیم با پرده، پنجره را بپوشانیم و مانع عبور نور خورشید شویم و در صورت تمایل به استفاده مجدد از نور خورشید، پرده را دوباره کنار زده و از نور آن بهره مند می شویم.

ذخیره سازی هولوگرافیک به روش SLM، شامل دو ردیف چیدمان دو بعدی از این پنجره ها (سلول) می باشد که دارای عرضی با ابعاد میکرونی هستند. این سلول ها در بعضی از قسمت ها اجازه عبور نور را می دهد و در برخی مناطق دیگر مانع عبور آن می شود. که نتیجه آن چیدمان دوبعدی داده ها به صورت دودویی می باشد و این دقیقا چیزی است که از سیستم SLM انتظار می رود.

نور لیزر تنظیم شده ای که برای ثبت به سمت مدیوم می رود، با عبور از این تعدیل کننده ها، داده را به شکل مورد نظر روی مدیوم ثبت می کند.

حافظه های ذخیره سازی هولوگرافیک اطلاعات را از شکل صفحه می خواند. به این مفهوم که اگر یک سَری(head) با قابلیت خوانش معمولی، جریان 32 بیتی را به واحد پردازش میفرستد، سیستم هولوگرافیک می تواند 32در32 بیت بفرستد.

با اضافه کردن یک بعد بیشتر، دسترسی در دفعات بسیار سریع تر اتفاق می افتد و هم چنین حجم های بسیار بزرگ تری نسبت به استفاده از دسترسی سریالی و متناوب دارد. برای مثال این حجم می تواند 1مگابایت در صفحه SLM با رزولوشن 1024در1024 بیت، در حدود 15 تا 20 میکرون باشد.

Multiplexing (ذخیره‌سازی مرکب)

برخلاف ذخیره سازی مغناطیسی که اطلاعات فقط روی سطح مدیوم ایجاد می شود، در حافظه های ذخیره سازی هولوگرافیک اطلاعات و داده نه تنها در سطح ماده ثبت میشوند، بلکه با اصلاح و تغییر پرتوها، داده در عمق و میان مدیوم نیز ثبت می شوندو ذخیره سازی در تمام حجم مدیوم صورت می گیرد. به این روش که ثبت اطلاعات در چندین سطح مختلف در یک مدیوم مشترک انجام می شود، Multiplexing گفته می شود. هر چقدر حجم و ضخامت ماده ضخیم تر باشد، اصلاح و تغییر کم تری در منبع پرتو ها لازم است.

پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را نیز بخوانید:

Angular Multiplexing (ذخیره سازی هولوگرافیک مرکب زاویه دار)

هنگامی که پرتو مرجع، پرتو منبع را بازسازی می کند. به همان زاویه ای که در ثبت تابیده شده است، احتیاج دارد. هر تغییر بسیار کوچکی در این زاویه باعث از بین رفتن پرتو منبع می شود. در ذخیره سازی هولوگرافیک Angular ، زاویه پرتو منبع در هر لایه از ثبت اطلاعات به مقدار بسیار کمی تغییر می کند. با توجه به حساسیت مدیوم ثبت، هزاران لایه می تواند دریک نقطه از تابش پرتو لیزر روی هولوگرام ذخیره شوند.

زاویه پرتو منبع می تواند با فرکانس بالای امواج صوت در جامدات، بازتابیده شود و با استفاده از روش دسترسی مکانیکی، زمان دسترسی از میلی ثانیه به میکروثانیه کاهش یافته است.

Wavelength Multiplexing (ذخیره سازی مرکب طول موجی)

این روش ذخیره سازی هولوگرافیک، عمدتا در اتصال و پیوستگی با سایر روش های ذخیره سازی ترکیبی استفاده می شود. این روش ذخیره سازی، طول موج پرتو منبع و پرتو مرجع را در طول ثبت تغییر می دهد. ارسال پرتوهایی با طول موج مختلف در یک نقطه ثابت در مدیوم ثبت، باعث ایجاد ثبت لایه های مختلف در مدیوم می شود.

Spatial Multiplexing (ذخیره سازی مرکب فضایی)

این روش ذخیره سازی هولوگرافیک، نقطه تماس تمام پرتوهای منبع و مرجع را روی مدیوم ثبت تغییر می دهد. در این فرایند، هم پرتوها و هم مدیوم ثبت باید به صورت فیزیکی جابه‌جا و تغییر مکان دهند. این روش نیز همانند روش طول موجی در ترکیب و تلفیق با سایر روش ها استفاده می شود تا حداکثر ذخیره سازی در حجم هولوگرافیک اتفاق بیفتد.

تکنولوژی نمایش هولوگرافیک سه بعدی

تکنولوژی نمایش سه بعدی هولوگرافیک (Holographic Projection)

هولوگرافیک چیست؟

سیستم هولوگرافیک پروجکشن(Holographic Projection) تصویری تمام رنگی با رزولوشن بالا و بدون محدویت مکانی به صورت سه بعدی ارائه می دهد. بینندگان می توانند یک شئ و یا شخص واقعی را روی صحنه ببینند در حالی که با تصویر شئ و شخص مجازی در تعامل هستند.

این تصاویر در چشم انسان در فضا با عمق و پرسپکتیو و به صورت معلق دیده می شوند و تجربه ای به شدت نزدیک به واقعیت را در ذهن مخاطب ایجاد می کند. یکی از نکات مهم هولوگرافیک پروجکشن عدم نیاز به استفاده از عینک های مخصوص است و بیننده می تواند به طور مستقیم و بدون واسطه با تصویر مورد نظر ارتباط برقرار کند.پخش تصاویر هولوگرافیک می تواند روی یک صحنه (با تجهیزات خاص) و یا توسط یک پروجکتور روی یک صفحه شفاف و نامرئی ارائه شوند.

پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را نیز بخوانید:

هولوگرافیک سه بعدی

این تکنولوژی موج جدیدی در نحوه دید ایجاد می کند و تاثیرات شگرفی روی تمام زمینه های زندگی مثل تجارت، آموزش، علم و هنر و مراقبت و سلامتی دارد. هم چنین با هزینه و بودجه عظیم سینما ها برای پخش و اکران سه بعدی فیلم ها، توجه مردم به سیستم های سه بعدی جلب شده است و محققان بسیاری روی انواع نمایش آن تمرکز کرده اند.

کاربرد هولوگرافیک سه بعدی

یک هولوپروجکتور (HoloProjector) می تواند در فرمت بزرگ، روی سطوح متفاوت و در نقاط کانونی مختلف و یا حتا مقیاس های کوچک روی وسایل شخصی کوچک مثل تلفن های همراه باشد.

جذابیت دید سه بعدی، امری جدید نیست و اولین تجربه های آن به زمان استروسکوپ ها بر می گردد و تا اواخر قرن اخیر توسط فیلم های سه بعدی ادامه داشت. و در نهایت امروزه با استفاده از تکنولوژی هولوگرافی به شکل ویژگی های واقعیت مجازی (Virtual Reality) ادامه پیدا کرده است.

تکنولوژی هولوگرافیک سه بعدی بر پایه تکنیک های وهم آمیز نمایش Pepper’s Ghost (اولین تئاتر ویکتوریایی دهه 1860 لندن )می باشد. این تئاتر ها به این شکل بودند که یک بازیکر با لباس شبح مانند، به دور از چشم حضار، در زاویه ای از صحنه و نور می ایستد که تماشاگران سایه آن را می دیدند و لی بازیگر را از نظر آن ها پنهان بود.

رشد فناوری هولوگرافیک

این فناوری به سرعت در حال توسعه و رشد است و از ابتدا در رقابت های تجاری محصولات و تبلیغات کاربرد داشته است چرا که جلوه ای بسیار چشمگیر دارد و در خاطر مخاطب باقی می ماند.اولین بار این تکنیک توسط کمپانی های Big Brother(TV show) ، CocaCola و BMW برای تبلیغات تجاری استفاده شد.

تکنولوژی های نمایش سه بعدی مدرن نه تنها در در کامپیوترها و تلویزیون ها محبوب هستند؛ بلکه نمایش آن ها به صورت محیطی و درک تجربی آن به مراتب جذاب تر است. هولوگرافیک پروجکشن کاربردهای فراوانی دارد مثل: مدل سازی پزشکی، شبیه سازی پرواز، کنترل ترافیک هوایی، شبیه سازی میدان جنگ، تشخیص پزشکی، تشخیص آب و هوا، سرگرمی، تبلیغات، آموزش، انیمیشن ها، واقعیت مجازی، روبوتیک و … .

سطح ابتدایی تر این جلوه ها را می توان در زندگی روزمره مشاهده کرد. تلویزیون های سه بعدی، لیبل های هولوگرام امنیتی و یا حتی تصاویر لنتی کولار روی بسته بندی ها.تصاویر معمولی با بالاترین کیفیت هم هنوز دوبعدی و تخت هستند. برای نزدیک شدن به واقعیت و عمق دید، حرکت موازی و پارامترهای دیگری مشابه واقعیت چشم انسان احتیاج است. که برای ایجاد چنین ویژگی هایی احتیاج به تجهیزات خاصی می باشد.

تبلیغات هولوگرافیک

جعبه های نمایش سه بعدی محصولات

امروزه با گسترش محصولات و خدمات متنوع، رقابت در تبلیغات بسیار فشرده و دشوار شده است و برند های بزرگ سعی در طراحی و اجرای ایده های خاص تر و جذاب تر دارند. نمایش سه بعدی و هولوگرامی اشیاء همیشه مردم را جذب می کند؛ از زمان استروسکوپ های قدیم تا سینماهای سه بعدی امروزی همواره پدیده ای قابل توجه بوده است.

با توجه به این ویژگی، نمایش یک محصول به صورت هولوگرافیک و سه بعدی پدیده ای بسیار چشم‌گیر است که در ذهن مخاطب باقی می ماند.

بسیاری از برند های معروف دنیا نیز از این تکنولوژی در جهت ارائه محصول استفاده کرده اند. به این صورت که تصویر سه بعدی کالای مورد نظر به صورت معلق در یک جعبه خاص ایجاد می شود. تصویر سه بعدی را می توان با افکت های نوری و تصویری دیگری تلفیق کرد و جلوه ای به یاد ماندنی ایجاد کرد. علاوه بر این می توان از محصول واقعی درون جعبه استفاده کرد و جلوه های سه بعدی تصویری روی آن اعمال کرد.

پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را نیز بخوانید:


به اشتراک بگذارید :